Zo kies je de beste hypotheek

Een hypotheek is een lening om je huis mee af te kopen. Je leent een bedrag en dit betaal je maandelijks terug. Het wordt ook wel hypothecaire lening genoemd. Een hypotheek bestaat uit drie onderdelen, namelijk een lening, een aflossing en een verzekering. Een lening is het bedrag dat je leent om je huis te kopen. Een aflossing is de terugbetaling aan de bank en bij de verzekering kan je kiezen uit twee soorten, namelijk een levensverzekering of een woonlastenverzekering.

30 jaar vast

Wanneer je een lening afsluit bij een hypotheekverstrekker, kies voor je voor bepaalde periode waarin het nu geldende rentetarief vast blijft staan. Wanneer je ervoor kiest om een hypotheekrente 30 jaar vast staat te betalen, betekent dat je voor die lange periode een vast percentage hypotheekrente afdraagt. De totale looptijd geldt dan voor 30 jaar. Is het verstandig om een rente 30 jaar vast te zetten? De beste optie bepaal je door rekening te houden met drie factoren, namelijk het hypotheekbedrag. Wanneer je tegen het maximale leenbedrag aanzit, is het voordeliger om een lange rentevaste periode in te gaan. Op deze manier loop je de minste risico dat de rentes plots ineens omhoog schieten in een crisisperiode.

De beste hypotheek voor jou

Ben je benieuwd wat voor hypotheek jij kan aanvragen? Kies dan nu voor hypotheek berekenen. Je hypotheek berekenen is belangrijk om er op deze manier achter te komen wat je zelf maandelijks aan hypotheeklasten kan blijven betalen. Wat vind jij verantwoord? Een belangrijke factor bij het berekenen van je hypotheek, is de hypotheekrente. Want hoe lager de rente, hoe hoger jouw maximale hypotheek kan zijn. Een zo’n klein mogelijk deel van je inkomen gaat namelijk op aan hypotheekrente. De waarde van je huis kan ook een rol spelen. Dit wordt ook wel Loan-To-Value genoemd. Dit is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van je huis. Dit is bedoeld om jou te beschermen tegen extreem hoge hypotheeklasten.

Je eigen inkomen heeft ook een bepalende factor voor de hypotheek. Dit is misschien wel de belangrijkste factor. Want de hoogte van jouw inkomen, bepaalt hoeveel jij mag lenen. Het verschilt namelijk ook wanneer jij in loondienst bent, zzp’er of een uitkering ontvang. Dit zijn allemaal factoren die te maken hebben met het bepalen van jouw hypotheek. Je persoonlijke voorkeur telt natuurlijk ook mee. Hoeveel wil je eigenlijk lenen en wil je bijvoorbeeld maar voor een kortere periode ergens in een huis wonen dat je met een hypotheek aankoopt? Kies dan voor een niet al te lange rentevaste periode. Want hoe lager het rentepercentage, hoe korter de rentevaste periode.

Related Posts