Slim beginnen met beleggen doe je zo! 

Wil jij gaan beginnen met beleggen, maar twijfel je waar en hoe je moet beginnen? Vind je het advies en alle informatie online maar overweldigend? Dan is dit blog geschreven voor jou, want hier lees je de beste tips om slim te beginnen met beleggen! 

 

Tip #1: Je risicoprofiel in kaart brengen

Als startend belegger is het erg belangrijk dat je goed weet welke risico’s je kunt én wilt nemen. Begin dan ook altijd met het in kaart brengen van je risicoprofiel. Er zijn tal van online tools beschikbaar die je hiervoor kunt gebruiken. Vul de gevraagde informatie naar waarheid in, want de informatie helpt je om belangrijke afwegingen te maken in jouw beleggingsstrategie en kan het verschil maken tussen goede en slechte resultaten! Let op: ook als je defensief belegt kun je je inleg verliezen. Beleg dan ook altijd met geld dat je kunt missen. 

 

Tip #2: De juiste strategie voor het juiste profiel 

Wanneer je je risicoprofiel in kaart hebt gebracht, heb je de eerste belangrijke stap om slim te gaan beleggen gezet! De volgende stap is het vinden van een beleggingsstrategie die past bij jouw persoonlijke risicoprofiel. Deze strategie is meer defensief of meer offensief afhankelijk van de mate waarin jij risico’s kunt (en wilt) nemen en de doelen die jij met je beleggingen wil bereiken. Ook helpt de strategie je een eerste idee te krijgen van de zaken waarin je wel en niet zou moeten beleggen. 

 

Tip #3: Kies voor een goede broker 

Een grote beginnersfout is het starten met beleggen, zonder goed onderzoek te doen naar brokers en exchanges. Dit kan leiden tot resultaten van het onnodig betalen van hoge transactiekosten tot aan je volledige investering kwijt zijn aan een oplichter. Doe dan ook goed je huiswerk en onderzoek brokers en exchanges, voordat je investeert. Je kunt online gemakkelijk brokers vergelijken en reviews over de verschillende partijen lezen. Bekijk bijvoorbeeld eens deze Degiro Review.

 

Tip #4: Voer zo min mogelijk transacties uit

Beginnend beleggers zien overal kansen en beleggen soms te enthousiast, waardoor ze later toch hun geld weer van de beleggingsrekening moeten halen. Ook is het verleidelijk om een aandeel snel te voorkomen als de beurs een daling doormaakt. Toch kun je in algemene zin beter zo min mogelijk transacties uitvoeren en je beleggingen zo lang mogelijk vasthouden. Zo bespaar je op transactiekosten en voorkom je dat je onnodig aandelen verkoopt met verlies.

 

Related Posts