Hoe kun je beginnen met werken als ZZP’er?

Vroeger was het de norm om gedurende je hele loopbaan werknemer te zijn. Nu is het natuurlijk nog steeds zo dat de meeste mensen in dienst zijn van een bedrijf, maar dit is steeds minder normaal aan het worden. Dat komt doordat er steeds meer mensen zijn die ervoor kiezen om als zelfstandige aan het werk te gaan. Hier zitten bepaalde voordelen aan, maar je moet ook de nadelen niet uit het oog verliezen. Het is namelijk niet zo dat er enkel voordelen zitten aan het bestaan van een ZZP’er. 

 

Eén van de nadelen waar je mee te maken hebt als je ZZP’er bent, is het feit dat je veel minder zekerheid hebt dan wanneer je in dienst bent. Daarom is het van belang dat je er heel bewust voor kiest om als zelfstandige aan het werk te gaan. Je bent dan niet in dienst en bedrijven kunnen er simpelweg voor kiezen om je niet meer in te schakelen. In dat geval zit je tijdelijk zonder werk en dus ook zonder inkomen. Dit soort risico’s heb je niet als je in vaste dienst bent. Echter, er zitten ook grote voordelen aan het werken als zelfstandige. 

 

Een begin maken als ZZP’er

Als je als ZZP’er aan het werk wilt gaan, moet je eerst enkele zaken voorbereiden. Zo is het bijvoorbeeld ten eerste erg belangrijk dat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Dit moet iedere ondernemer in Nederland doen en als zelfstandige ben je ook ondernemer. Je schrijft dan je eigen bedrijfje in bij de KvK en vervolgens kunnen bedrijven je inhuren. Ook geeft dit je de mogelijkheid om officiële facturen te sturen. Dat is wel zo handig aangezien je zonder facturen te sturen geen geld kunt ontvangen voor het werk dat je gedaan hebt. 

 

De juiste opdrachten vinden

Nadat je je hebt ingeschreven bij de KvK, is het tijd om aan het werk te gaan. Echter, als ZZP’er moet jij er zelf voor zorgen dat je opdrachten vindt. Daarom moet je op zoek gaan naar bedrijven die behoefte hebben aan iemand met jouw kwaliteiten. Op het internet kun je dit soort opdrachten tegenwoordig heel gemakkelijk vinden. Zoek bijvoorbeeld eens naar ZZP opdrachten in de ICT. Ook kun je in plaats van gericht op het soort werk ook zoeken op de plaats waar je aan het werk wilt gaan. Zo zou je bijvoorbeeld ook kunnen zoeken naar ZZP opdrachten in Amsterdam. Dit is vandaag de dag verreweg de makkelijkste manier om opdrachten te vinden als ZZP’er.

Related Posts