Een elektrische fiets onderhouden, hoe doe je dat?

Als je een elektrische fiets hebt aangeschaft, dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk gebruik van kunnen maken. Je hebt waarschijnlijk enkele duizenden euro’s voor de elektrische fiets betaald. Daarom is het niet fijn als je nieuwe e-bike er al na enkele maanden mee ophoudt. Veel mensen weten niet dat een elektrische fiets ook onderhouden moet worden en doen dit dus vrijwel nooit. Dat is erg zonde, want daardoor kunnen er allerlei problemen ontstaan en gaat de levensduur van de elektrische fiets met sprongen achteruit. Als je dit wilt voorkomen, dan is het dus belangrijk om je elektrische fiets regelmatig te onderhouden. Hoe je een elektrische fiets op de juiste manier kan onderhouden, vind je dan ook in dit artikel. 

 

Grondige schoonmaak na de winter

Indien je in de winter gebruik hebt gemaakt van de elektrische fiets, dan is het erg belangrijk om de elektrische fiets grondig schoon te maken met water. Wanneer het winter wordt, dan worden onze wegen bestrooi met zout om te voorkomen dat weggebruikers wegglijden en er dus ongelukken kunnen ontstaan. Helaas heeft zout effect op auto’s, maar ook op elektrische fietsen, want zout kan voor corrosie zorgen. Het is dus erg belangrijk om na de winter de elektrische fiets grondig schoon te maken zodat er geen zout meer op de elektrische fiets zit. 

 

Banden en profiel 

Het is enorm belangrijk om tijdens het onderhouden van je elektrische fiets ook de banden en het profiel van de banden te controleren. Elektrische fietsen gaan namelijk veel sneller dan normale fietsen en houden een constante snelheid aan. Ook moet een elektrische fiets harder en langer remmen om tot stilstand te komen. Het gevolg van dit alles is dat het profiel van de banden snel kan verslijten. Dit profiel zorgt ervoor dat je meer grip hebt en dus niet weg kan glijden. Het is dan ook vrij logisch dat je weg zult glijden als jij op een elektrische fiets gaat fietsen waarvan de banden geen grip hebben op de weg.

 

Spanning controle 

Een elektrische fiets middenmotor is voorzien van een batterij die ervoor zorgt dat de motor voorzien is van elektriciteit. Het is zeker geen geheim dat de batterijen van elektrische fietsen enorm snel achteruit kunnen gaan en daarom is het handig om de batterij te laten controleren door een fietsenmaker. Een fietsenmaker beschikt namelijk over de juiste apparatuur om de batterij op aanwezigheid van spanning te kunnen controleren. Overigens kan een fietsenmaker ook het volledige onderhoud van je elektrische fiets doen als je daar zelf geen tijd voor hebt. 

 

Related Posts